Voordat u het praktijkexamen mag doen moet je eerst het theoriecertificaat behalen. Bij Rijschool Ring is het mogelijk de benodigde theorieboeken en cd-rom te bestellen. Er bestaat de mogelijkheid om het Internet te raadplegen voor de theorielessen en examentrainingen te oefenen, een paar van deze sites zijn:

Bent u aan het examen toe, dan reserveren wij samen met u een examendatum op een tijdstip en dag die u uitkomt. Wij reserveren de datums met de computer via een speciale ERS reserveringssysteem, die de mogelijkheden biedt om uit verschillende datums en tijden te kiezen. Maar u kunt ook zelf een afspraak maken via www.cbr.nl

Ja / nee/ open vragen

Het theorie-examen bestaat uit 65 vragen, waarvan je er minimaal 47 goed moet beantwoorden. Je krijgt beelden van verkeerssituaties te zien op grote tv-monitoren. Je beantwoordt de vragen met ja / nee / een letter of een cijfer, met behulp van een toetsenbord in de tafel.

Direct een certificaat

Het examen duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de informatie voor de examenvragen. Ongeveer een kwartier hierna stelt de computer de uitslag vast. Als je slaagt, krijg je het theoriecertificaat direct mee. Als je zakt krijg je een uitslagformulier met daarop de vragen die je goed of fout hebt beantwoord. Bovendien staan hierop de categorieën waaraan je voor een volgend theorie-examen extra aandacht kunt besteden. Bijvoorbeeld ‘verkeersborden’,’inhalen’ of ‘voorrangregels’. Theorie-examen kun je op verschillende tijden afleggen in een van de circa dertig theoriecentra van het CBR. Je rijschool kan het examen reserveren. Eventueel kan je dat ook zelf doen.

Meenemen bij deelname

De deelname aan het theorie-examen moet je het volgende document overhandigen:

  • Geldig identiteitsbewijs

Examen in andere taal – Engels

Het CBR neemt ook theorie-examens voor de personenauto af in het Engels . Dat gebeurt met een hele groep kandidaten tegelijk. Daarnaast kun je individueel een mondeling examen afleggen met behulp van een tolk die je zelf moet inhuren. Voor een theorie-examen in een andere taal en een individueel examen betaal je een toeslag aan het CBR.

Kosten

De kosten van een theorie-examen zijn per 1 januari 2023:

  • Theorie-examen A, B of bromfiets klassikaal: € 55
  • Toeslag theorie-examen B individueel: € 100